Attraksjoner Stavanger

attraksjoner-stavanger

Stavanger er en populær turistby, noe som bl.a. skyldes et hyggelig sentrumsmiljø med nærhet til fjord og hav, gode shoppingmuligheter samt mange trivelige utesteder. I tillegg har byen en rekke spennende severdigheter å vise fram.

Noen av de mest populære turistattraksjonene i Stavanger:

Stavanger domkirke

Stavanger domkirke ble antakelig påbegynt i 1125, i forbindelse med at Stavanger ble gjort til bispesete. Etter en brann i 1272 fikk den opprinnelig anglonormanniske bygningen nytt kor i gotisk stil.

Kirken, som er viet til helgenen St. Svithun, er den best bevarte (og minst endrede) middelalderkatedralen i Norge. Den har en særdeles vakker beliggenhet ved bredden av Breiavatnet midt i sentrum av byen.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger er en del av den bevarte trehusbebyggelsen i sentrum – nærmere bestemt på sørvestsiden av Vågen. Alt i alt består området, som utgjør et samlet og helhetlig arkitektonisk miljø, av 173 mindre trehus – alle hvitmalte. De er oppført i siste del av 1700-tallet og første del av 1800-tallet.

Flere kunsthåndverkere og gallerier holder til her.

Norsk Oljemuseum

Norsk Oljemuseum er et teknologisk museum, som ligger i Stavangers havneområde. Her kan man få innblikk i det meste som dreier seg om moderne petroleumsvirksomhet. I tillegg til den rent teknologiske informasjonen kan man også, ved hjelp av interaktive læringsverktøy, få ”oppleve” hvordan det er å være Nordsjø-dykker på 72 meters dyp! Museet har ellers egen kinosal, der det vises 3D-filmer, som er særlig tilrettelagt for barn. Dessuten kan barna få boltre seg på sin egen oljeplattform, ”Småtroll”.

Rogaland Kunstmuseum

Rogaland Kunstmuseum er et av de viktigste i sitt slag i Norge. Det omfatter både faste samlinger (i alt over 2000 kunstverk) og vekslende utstillinger av nasjonale og internasjonale kunstnere. Blant de som er representert i de faste samlingene, må Lars Hertervig nevnes spesielt, men museet har også kunstverk av bl.a. Edvard Munch, Christian Krogh, Kitty Kielland og Harriet Backer – i tillegg til moderne verker av bl.a. Jan Groth og Mari Slaattelid, samt av flere kjente amerikanske samtidskunstnere (blant disse er Ferdinand Francisco og Howardana Pindell).

Stavanger Museum

Stavanger Museum er en kulturinstitusjon som omfatter i alt 8 del-museer på ulike steder i byen: Stavanger Museum (som er et tradisjonelt bymuseum), Stavanger Sjøfartsmuseum, Norsk Hermetikkmuseum, Norsk Grafisk Museum, Norsk Barnemuseum, Den kombinerede Indretning (medisinsk museum), Breidablikk og Ledaal. De to sistnevnte er, som bygningsanlegg, i en særstilling. Breidablikk er en svært godt bevart herskapsvilla fra 1880-årene, der også det gamle interiøret er intakt. Villaen huser dessuten en stor malerisamling, der bl.a. Kitty Kielland er representert. Herregården Ledaal ble oppført ca. 1800 som privatbolig for dikteren Alexander Kiellands oldefar. Den var i slektens eie i flere generasjoner, men fungerer i dag som kombinert kongebolig og representasjonslokale for Stavanger kommune.

Jernaldergarden på Ullandhaug

Jernaldergarden er en rekonstruksjon av et gårdsanlegg fra folkevandringstiden (dvs. fra perioden 350-550 e.Kr.). Anlegget ligger på Ullandhaug, litt utenfor sentrum (rett i nærheten av Universitetet i Stavanger). I tillegg til selve anlegget er Jernaldergarden også et aktivitetsmuseum, der publikum kan få prøve en rekke håndverksaktiviteter som er relatert til den rekonstruerte epoken – i tidsriktige omgivelser.

Sverd i fjell

Tradisjonen vil ha det til at kong Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike i året 872 (eller litt senere) – og at det skjedde etter et avgjørende slag i Hafrsfjord utenfor Stavanger.

Skulptøren Fritz Røed er ansvarlig for monumentet Sverd i Fjell som ble avduket, nettopp i Hafrsfjord, i 1983 – og som består av tre nesten 10 meter høye sverd, plantet loddrett på svaberget. Det største skal symbolisere Harald Hårfagre, og de to andre de tapende småkongene.Sverd i Fjell har status som riksmonument.

Kongeparken

Kongeparken er den attraksjonen i hele Rogaland fylke som trekker flest besøkende. Den ligger i Gjesdal kommune, nærmere bestemt ved tettstedet Ålgård – ca. 20 minutters kjøring fra Stavanger sentrum. Den ble åpnet i 1986 – og er stadig blitt utvidet, slik at den i dag er Vestlandets største fornøyelsespark. Kongeparken har bamser som gjennomgående tema – og her finnes det til og med et eget hotell for bamser og andre kosedyr.

Ellers er det en rekke ulike opplevelsesinstallasjoner i parken (over 50 i alt). Blant disse finner vi Norges lengste bob-bane (1000 meter), to berg- og dalbaner (den nyeste, åpnet i 2008, har en toppfart på 70 km/t og gondoler som snurrer rundt sin egen akse) og den populære Freias Magiske Sjokoladefabrikk. Flere nyheter vil bli introdusert sommeren 2010.

Kongeparken er blitt tildelt flere prestisjetunge norske og internasjonale bransjepriser.